#JamesHansen na COP-21 : Taksa na ugljenik je jedino rešenje za klimatske promene

Najveći klimatolog današnjice i inspiracija globalnog klimatskog pokreta, prof. dr Džejms Hansen, je došao na svoj prvi COP. Hansenovo svedočenje pred komisijom američkog Kongresa 1988. godine se smatra prvim javnim upozorenjem naučnika šta će se desiti ukoliko nastavimo da spaljujemo fosilna goriva i emitujemo gasove sa efektom staklene bašte.

hansen-1988_549x382

Za razliku od većine naučnika Hansen je odlučio da se ne bavi samo naukom i da uprkos zabranama svoje vlade (dugo godina je bio direktor jednog od NASA-inih instituta) javno upozori Ameriku i svet na opasnost od klimatskih promena. I nakon što ne napunio 70 godina neumorno istražuje i objavljuje nove radove. U poslednje vreme i na otvorenim platformama gde svako može da pristupi i komentariše njegov rad. Nekoliko puta je zbog svog aktivizma i zatvaran. Za svoje akcije prof. Hansen ima jasan motiv: ima unuke i zna kakav ih svet čeka ukoliko naša generacija ne reaguje na klimatsku opasnost (knjiga Storms of my grandchildren: The Truth About the Coming Climate Catastrophe and Our Last Chance to Save Humanity).

hansen

Prof. Hansen je u okviru COP-21 održao dva govora pod nazivom Climate Justice and Government Honesty.

Hansen je veoma kritičan prema UNFCCC procesu i poručuje da on treba da se promeni kako bi se otklonile sledeće nepravde:

  • sadašnje generacije odraslih prema mlađim generacijama: određena količina toplote (zagrevanja) će se svakako dogoditi, a tu su još i pozitivne povratne sprege koje mogu uskoro da dovedu klimatski sistem van kontrole;
  • Severa prema Jugu: Sever je potrošio većinu ugljeničnog budžeta, a posledice toga su uglavnom vidljive na Jugu ili kako Hansen kaže na low latitudes;
  • ljudi prema ostalim vrstama: potencijalno istrebljenje 25-50% vrsta.

Naši roditelji nisu znali da uzrokuju klimatske promene, mi samo možemo da se pretvaramo da ne znamo.

Hansen kaže da su klimatske promene uzrokovane kumulativnom emisijom kroz istoriju, a ne sadašnjom. Kumulativne emisije SAD i Evrope su i ukupno, kao i po glavi stanovnika, daleko veće od emisije Kine, a posebno Indije.

Da bi omogućili ponovno uspostavljanje energetskog balansa planete dozvoljeno nam je da spalimo samo delić postojećih rezervi fosilnih goriva. Globalni sistem ograničenja emisija neće dovesti do potrebnog rešenja. Moramo da uspostavimo proceduru da zadržimo fosilna goriva pod zemljom. Kako ćete da nametnete ograničenje Indiji? Ako zapadne zemlje manje svoje emisije i potrošnju fosilnih goriva, nafta, gas i ugalj će samo postati još jeftiniji i pristupačniji za siromašne zemlje koje će nastaviti da ih troše i nastave sa emitovanjem.

Dok god su fosilna goriva najjeftiniji izvor energije neko će ih spaljivati. Svet mora da popravi cenu fosilnih goriva i nametne porez na ugljenik (carbon tax). Poštene cene su dobre za ekonomiju.

Klimatska kriza može da se reši dogovorom dva od tri glavna igrača (SAD, Kina i EU) o uvođenju poreza na ugljenik. Na robu koja se proizvodi u zemljama koje ne žele da se pridruže globalnom porezu na ugljenik biće naplaćivana carinska taksa. Ovo će naterati te zemlje da se pridruže globalnom sporazumu o porezu na ugljenik jer će im biti bolje da same prikupljaju taksu nego da je plaćaju državi gde izvoze robu.

Progresivni porez na ugljenik bi doveo do smanjenja emisija u SAD za 30% do 2030. godine.

Imamo još vremena da izbegnemo najopasnije i nepovratne posledice klimatskih promena – višemetarski porast nivoa mora i istrebljenja značajnog broja vrsta.

Iako Hansenova poruka deluje pesimistički i kritički u odnosu na UNFCCC proces njegovo mišljenje je da on kao naučnik mora da govori istinu bez obzira da li se to političarima i građanima sviđa ili ne.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

2 мишљења на „#JamesHansen na COP-21 : Taksa na ugljenik je jedino rešenje za klimatske promene

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s