@dobarpredak na COP-21: Dan 2

„CAN-E business‟

Drugi dan COP-a skoro i da nisam proveo na COP-u. Osim obaveznog sastanka sa Climate Action Network Europe čiji sam član delegacije. Climate Action Network Europe ili CAN-E je evropska mreža organizacija koja okuplja preko 130 organizacija koje se bave temom klimatskih promena. Jedan stepen Srbije je član CAN-E od aprila ove godine i zahvaljujući tome sam i dobio akreditaciju za ovaj istorijski događaj. Događaj će svakako biti istorijski šta god da se desi. Ako se dogovor postigne biće prekretnica u razvoju ljudske vrste i ekonomije, a ako do dogovora ne dođe znaćemo datum kad smo svet konačno osudili na propast. Adaptacija na svet topliji za 4 stepena ne postoji.

Što se tiče mojih obaveza u CAN-E i nema ih mnogo. Juče sam pratio govor predsednika i preneo ga mreži. Generalno govor i nije bio loš. Zanemarujući nepotrebne stvari koje je Tomislav Nikolić rekao o Milankoviću i poistovećivanje sa pariskom tragedijom od 13. novembra, govor sadrži nekoliko važnih izjava i/ili činjenica. Predsednik je rekao:

  1. Da će Srbija razmotriti reviziju klimatskih ciljeva. U okviru izrade nacionalne klimatske strategije koja će se raditi od 2016. do 2018. godine razmotriće se povećanje klimatskih ciljeva. Verujem da predsednik misli na veća smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte od onih koja su predložena INDC-ijem.
  2. Citirajući IPCC AR5 podržao je naučne dokaze o klimatskim promenama koje su uzrokovane ljudskim aktivnostima.
  3. Da podržava univerzalni i pravno obavezujući dogovor koji se primenjuje na sve.
  4. Bogate države treba da pomognu siromašnim jer na taj način spašavaju i sebe.

Organizacije i klimatski aktivnsti u Srbiji treba da se uhvate za ove izjave izrečene na najbitnijem mestu kada su u pitanju klimatske promene i pred najširim mogućim auditorijumom. I da podsećaju predsednika šta je rekao, posebno deo koji se odnosi na INDC (tačka 1). Ali ne u stilu: Rekli ste da ćete to uraditi i to uradite. Nego: Predsednik je rekao da će to uraditi i mi znamo da će to uraditi jer je tako rekao. Ovo je taktika koju je 350.org primenio u borbi protiv Keystone XL. Obama je rekao da će da uradi nešto za klimu i uradio je. Odbio je izgradnju Keystone XL.

Tačke 2 i 3 su značajni otklon od prošlogodišnjih izjava na Ban Ki-munovom klimatskom samitu kada je rekao da siromašnim državama treba omogućiti da i dalje emituju CO2 (čitaj: spaljuju fosilna goriva) kako bi se razvijale. Takođe, tada je izjavio i da su klimatske promene uzrokovane prirodnim procesima opet se naravno pozivajući na jednog od najvećih svetskih naučnika Srbina Milutina Milankovića.

Ostale stvari koje ću pokušati da uradim za CAN-E je ugovaranje sastanka sa delegacijom Srbije na COP-21. Nadam se da će do toga doći.

Climate Generations Area

Climate Generations Area je ogroman prostor van COP-a u kome su smeštene organizacije civilnog društva i gde je dozvoljen pristup građanima, tj. ne treba bedž za ulazak. U tri sale nalaze se štandovi verovatno više od 100 organizacija različitog tipa od strukovnih, ekoloških, preko organizacija regiona i mladih, do organizacija domorodaca (nadam se da je ovo politički ispravan termin).

WP_20151201_12_11_40_Pro

Posetio sam štand Solar Impulsa, aviona na solarni pogon koji je oborio nekoliko svetskih rekorda. Jedan od njih je i let od 7200 km od Japana do Havaja. Ako avion može da preleti toliko rastojanje bez trunke fosilnog goriva koji je razlog da mi ne koristimo tu tehologiju na zemlji. Tehnologija je značajno napredovala i što je takođe važno značajno je pojeftinila.

Inače Jedan stepen Srbija je partner #futureisclean inicijative i radili smo neku kampanju za njih u Srbiji.

WP_20151201_12_16_50_Pro

„Naleteo‟ sam na Olanda.

WP_20151201_12_26_14_Pro

Na EDF-ovom štandu (francuska energetska kompanija) predstavljeni su modeli raznih tehnologija za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

WP_20151201_12_32_38_Pro
Postrojenje koje proizvodi struju upotrebom gorivne ćelije.

Na desnoj strani slike se vidi sistem za elektrolizu vode kojom se dobijaju vodonik i kiseonik. Sistme može da se koristi kao skladište energije. Kada imamo višak energije, npr. u podne zbog povećane proizvodnje u solarnim elektranama višak energije upotrebimo za elektrolizu vode. Vodonik kasnije dovedemo u gorivnu ćeliju gde se spaja sa kiseonikom iz vazduha i dobijamo energiju i vodu.

Na štandu Sierra Club-a sam se slikao sa „Obamom‟ koji kaže: I will #actonclimate. Ovo je taktika koja je opisana u poglavlju iznad. Američke ekološke organizacije se prave naivne i veruju da će predsednik da sprovede neke bitne klimatske oduke jer je rekao da hoće. Možda bi i organizacije u Srbiji trebale da primene isti metod.

WP_20151201_12_53_45_Pro

WP_20151201_13_37_09_Pro

WP_20151201_13_41_17_Pro

WP_20151201_13_43_02_Pro
Štand The Climate Reality Project-a

 

WP_20151201_13_51_04_Pro

WP_20151201_13_52_02_Pro

WP_20151201_14_04_20_Pro

WP_20151201_14_09_19_Pro
Još jedna EDF-ova umotvorina. Mislim da je ovo veštačko drvo koje umesto lišća ima nešto nalik vetrenjačama koje okretanjem proizvode struju

 

Ostatak boravka na COP-u nije bio nešto posebno. Sedeo sam i pisao neke mejlove.

Ali je zato povratak bio sjajno iskustvo. Renault-Nissan Alliance su obezbedili 200 vozila na elektro pogon. Akreditovani delegati mogu da zakažu vožnju od Buržea do nekog od hotela u gradu ili na aerodromu i obrnuto. Vozio sam se u Renault Zoe, a vozio me je inženjer Renault-a (Denis) zadužen za projektovanje klimatizacionog sistema u automobilu. Kada imate elektomobil grejanje je jedan od većih problema. Za razliku od običnih automobila sa motorima na unutrađnje sagorevanje kod elekromobila nema gubitaka i nemate odakle da zagrejete kabinu. Automobil može da pređe nekih 140 km u gradu što je više nego dovoljno za svakodnevna putovanja posao-kuća-posao.

Denis je bio oduševljen što se COP-21 održava baš u Parizu. Nikad ranije nije video toliko ljudi iz toliko različitih država. Nada se da će lideri uraditi svoj posao i usvojiti dobar ugovor. On svoj posao u tranziciji na nisko-ugljeničnu energiju obavlja sjajno. Pravi sjajan elektromobil. Političari treba da uvedu pravu cenu ugljenika i eksploatacije fosilnih goriva i tržište elktormobila će napredovati i uspećemo da zamenimo celu flotu benzinaca i dizelaša u nekom razumnom vremenu.

I što je najfantastičnije od svega. Automobil ima WIFI.

Ipak, događaj dana je bila prezentacija najvećeg živog klimatologa i čoveka koji je klimatske promene doveo na dnevni red pre skoro 30 godina – Džejmsa Džima Hansena. Ali o ovome u posebnom članku.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s