Pozovi 112

Noć subota na nedelju (24-25. jun). Vratio sam se sa noćne trke u Novom Sadu oko 2h. Raspadnut. Budim se oko 4:30. Paklene vrućine. Otvoreni prozori. Buka na ulici. Devojka i momak se svađaju. Devojka vrišti. Jure se. On je hvata za ruku. Nešto objašnjava. Ona vrišti. Viče.

Šta ću, uzmem mobilni i okrenem policiju. Ko je ovde koga maltretirao uopšte mi nije bilo bitno, ali u Srbiji se svađe između muškaraca i žena obično završe tragično. Zovem policiju možda sprečim prebijanje ili nešto još gore.

Zovem s mobilnog i okrećem 011192. Policija ima novi broj 192. Pre nekoliko godina sam isto tako zvao policiju. Dve grupe mladića se tukli na ulici ispred naše zgrade. Interventna došla i pokupila ih. Tada sam zvao 01192 i rekoh sad su dodali tu „jedinicu“. Okrećem 011192. Ništa. Okrećem 01192. Ništa. Pokušam 112 i dobijam policiju za Grad Beograd. Znači ako zovete sa mobilnog okrenete samo 112. To je standardni broj za ceo svet. Eto i to naučih.

Prijavljujem slučaj u 4:32. Dežurni policajac kaže da će partola doći. Svađa na ulici i dalje traje nesmanjenim intenzitetom. Neke od komšija izašli na terasu u gledaju. Već je svanulo.

Oko 4:50 zovem ponovo policiju. Dežurni kaže da je partola bila, ali da ništa nije videla. Mora da su to dvoje negde sakrili kad su videli patrolna. Ja: Nemam pojma da li su bili ili nisu, ali ovo dvoje se i dalje svađaju i viču, jure jedno drugo. Razmišljam dobra vam je procedura. Ne izlazite iz kola. Pa, nije ovo Čikago.

Oko 5:00 zvoni naš interfon. Patrola: Da li ste Vi prijavili neku svađu? Ja: Da. Patrola: Kako možete da kažete da nismo bili? Ja: Nisam to rekao. Rekao sam da se ovi i dalje svađaju. Patrola: Evo mi smo sada opet došli. Možete da vidite patrola kola ispred. Opet ne vidimo da se neko svađa na ulici. Ja: Hvala. Doviđenja.

Posle toga ovo dvoje se više nisu pojavljivali.

Ova priča nema neki zaključak nego više pitanje: Na delove ulica na kojima su ovo dvoje pravili haos gleda jedno 70 stanova. Svima su otvoreni prozori ili terasna vrata. Buka je stvarno bila nesnosna. Nekoliko ljudi je izašlo na terasu i gledalo šta se dešava. Ali niko, baš niko, osim mene, nije pozvao policiju u situaciji kada se muškarac i žena svađaju i jure jedno drugo u zemlji u kojoj se žrtve porodičnog nasilja broje desetinama.

Ono što je sigurno je da ću ja i dalje zvati policiju u ovakvoj i sličnim situacijama bez obzira na ovo iskustvo.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s