Наш избор: Путеви решавања климатске кризе – књига Ала Гора

Након огромног успеха књиге „Непријатна истина“ Ал Гор је 2009. године објавио књигу Наш избор. Књига Наш избор: Путеви решавања климатске кризе се у Србији појавила у издању Геопоетике 2010. године. За разлику од Непријатне истине која говори о реалности климатских промена и потреби да се прихвати одговорност за њих, књига Наш избор говори о решењима климатске кризе. Као што и сам наслов каже наш је избор којим ћемо путем поћи. Да ли ће нашу генерацију потомци посматрати као „архитекте уништења људског рода“ која их је осудила на бесконачно погоршање услова живота или као генерацију која је прихватила историјску мисију која је достојна свих напора.

Ал Горе истиче да свет тренутно угрожавају три кризе (све три у пуном јеку у тренутку писања књиге 2009. године и још увек нерешене):

  • економска криза услед слома америчког кредитног тржишта 2008. године;
  • безбедносна криза због ратова у Афганистану и Ираку која се још и погоршала након Арапског пролећа и избијања ратa у Либији, кризе у Египту и грађанског рата у Сирији, са све појавом Исламске државе 2014. године; и
  • климатска криза.

Изоловане ове кризе делују нерешиво. Ипак, могуће је уочити једну чињеницу која је заједничка за све три кризе – наша зависност од горива заснованих на угљенику. Решење за све три кризе је једноставно и већ сада доступно – свеобухватан и брз прелаз са угља, нафте и гаса на обновљиве изворе енергије.

oil_fire

Вероватно смо могли са се спасемо, али смо били превише лењи да би смо се потрудили… и превише недостојни.

Курт Вонегат, амерички писац (1922-2007)

Свест да је глобалном окружењу и климатском систему већ учињена непоправљива штета може бити узрок паралишућег очајања које може да нас онеспособи да благовремено повратимо контролу над сопственом судбином. Међутим, немамо времена за очајање. Решења су нам надохват руке и требало би да смо почаствовани што ће будућност бити заувек одређена управо нашим акцијама. То је привилегија какву је имало тек мали број генерација.

Ако не предузмемо одлучну акцију најпогубније последице климатских промена ће се проширити на многа поколења док ће се њихова деструктивна моћ појачавати из деценије у деценију. Не можемо да чекамо док се криза потпуно разбукти.

drought-07

Уколико се схвати на прави начин, климатска криза представља прилику за коначно отклањање многих дуготрајних, а занемариваних узрока патње и беде. Можемо да створимо услове да живот будућих нараштаја буде здравији и напреднији, са већим изгледима на успех сваког новог поколења у потрази за срећом. Решавајући климатске изазове саградићемо темељ правденијег, хуманијег и напреднијег света.

Као решење климатске кризе, а самим тим и многих других изазова који стоје пред човечанством, Ал Гор предлаже постављање одлуке о спасу цивилизације као централног принципа наше политике, економије и друштвеног делања. Опасност од уништења не прети самој планети већ условима који је чине гостопримљивом за људска бића.

wind-farm_1882864b

Одлука да кренемо новим правцем ће бити веома тешка због тога што је опсег неопходних промена без преседана, а брзина којом ћемо их спроводити незабележена у историји и искуству наше цивилизације.

Ал Гор истиче улогу појединца у решењу кризе, али је она далеко изнад замене сијалица и прозора. Појединци који желе да буду део решења морају да испоље грађанску активност у залагању и борби на нове законе.

Књига Наш избор није агенда појединачних решења, већ дефинисање мапе крупних решења које захтевају наше здружено деловање.

Наш избор је драматичан и потенцијално коначан. Он је у рукама садашње генерације

uskrsnje ostrvo

Након представљања решења за климатске промене које обухватају унапређења система производње и потрошње енергије, побољшање управљања екосистемима и исправке политичког система, аутор читаоца ставља пред избор на која од следћа два питања жели да да одговор када их буду поставиле будуће генерације:

  • „О чему сте размишљали? Зар нисте видели да се читав ледени покривач на Северном полу топи пред вашим очима? Зар нисте чули упозорења научника? Шта вас је омело? Зар нисте марили?“ или
  • „Како сте пронашли довољно моралне храбрости да се уздигнете и решите кризу за коју је тако много њих говорило да је нерешива?“.

Иако на први сет питања постоји велики број оправдања, свакако да је много боље да будућим генерацијама поднесемо извештај како смо решили климатску кризу. Ако желите да сазнате како то да урадимо обавезно прочитајте ову књигу. [EDIT 9/1/2015 18:06]

——————————————-

Из увода књиге Наш избор

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s