Зашто су електродистрибуције преплашене?

У ово време наглог развоја обновљивих извора енергије у свету се све више прича о „utility death spiral“ или спирали смрти електодистрибуција. О чему се заправо овде ради?

Испрекиданост понуде обновљивих извора енергије

Сунце не сија увек. Ветар не дува увек. Ово доводи до испрекиданости понуде електричне енергије из обновљивих извора какви су сунце и ветар. Мале количине струје добијене из обновљивих извора је релативно лако и јефтино интегрисати у постојеће системе за дистрибуцију електричне енергије. У случају прекида снадбевања из обновљивих извора термоцентрале на гас могу практично за један минут да исправе промене у понуди струје како би се задовољила потражња.

Међутим, електрична енергија из обновљивих извора постаје све јефтинија и често је већ сада конкурентна струји из фосилних горива. Док цена фосилних горива расту, цена обновљивих извора опада. Још једна економска предност обновљивих извора је и то што су сунце и ветар бесплатни. У Немачкој, једној од водећих држава у свету када су у питању обновљиви извори, велепродајне цене струје на тржишту опадају.

Како удео електричне енергије из променљивих обновљивих извора расте снабдевачи струјом морају да инвестирају у складишта енергије, обезбеђење потребног преносног капацитета и унапређења мреже. Њихови трошкови ће експлодирати. Према проценама фирми које руководе мрежом критична тачка настаје већ при уделу обновљивих извора енергије од 30% у потражњи за електричном енергијом. Постоје процене и да овај удео може да иде и до 80%.

Регулисани монополи ће се наћи у тржишној утакмици са својим корисницима

С обзиром да соларни панели постају све јефтинији све већи број домаћинстава и компанија их инсталира. Ово ствара веће трошкове електродистрибуција због „пеглања“ променљивости у понуди. Већи трошкови елетродистрибуција доводе до повећања цене струје финалним потрошачима. Због виших цена струје, финални потрошачи су још више подстакнути да инсталирају самодовољне системе подржане батеријама и „откаче“ се од мреже. Све ово доводи до „спирале смрти“ електродистрибуција.

Обновљиви извори енергије функционишу као паразити на постојећој и застарелој енергетској инфраструктури. Да ли ће успети да преживе смрт свог домаћина?

Батерије

SolarCity

Америчка компанија SolarCity инсталира соларне панеле на кровове породичних кућа, изнајмљује их власницима за мању цену него што оне плаћају рачун за струју, а вишак струје продаје локалним електродистрибуцијама. Ово се показало као невероватно успешан бизнис модел. Компанија има 168.000 корисника и контролише 39% америчког резиденцијалног тржишта соларне електричне енергије.

Подржана од стране финансијских система као што је SolarCity, фид-ин-тарифе и смањење цена фотонапонских панела соларна енергија снажно расте. Ово доводи до тога да се прикажу и недостаци соларне енергије. Сунце не сија увек када нам треба енергије, а некада сија и када нам енергија не треба. Прво је проблем корисника који мора да се врати на мрежу када је облачно или мрак. Друго је проблем мреже која мора да нађе место где ће ускладиштити вишак енергије.

Gigafactory

Имајући у виду растућу потребу за батеријама Tesla je започео изградњу гигантске фабрике која ће снабдевати тржиште електромобила и соларне енергије. Tesla батерије се већ сада уграђују у комерцијалне зграде омогућујући складиштење електричне енергије и њено трошење током вршних часова. Walmart је на овај начин смањио трошкове електричне енергије за 20-30%.

gigafactory
Према најавама Tesla Gigafactory у Невади ће почети са радом већ 2016. године

Уколико електродистрибуције покушају да смање износ који плаћају домаћинствима за вишак произведене струје (net metering), a батерије постану јефтине, људи ће се једноставно опет откачити од мреже. Ово ставља електродистрибуције опет у тежак положај. Смањујући откупну цену вишка енергије, електродистибуције ће допринети смањењу цена батерија што ће довести до децентрализације производње електричне енергије.

Брзина долазеће транзиције у енергетском сектору је слична транзцији са земаљске на мобилну телефонију пре 10 година, Edison Electric Institute

Самостални произвођачи струје у децентрализованом систему неће имати користи од пропасти електродистрибуција. „Када се батерије буду оптимизовале широм мреже, елетродистрибуције могу да управљају токовима енергије и да допремају чисту соларну енергију тамо (и кад) треба смањујући своје, али и трошкове корисника,“ Петер Рajв (Peter Rive), SolarCity. Електродистрибуције треба да понуде инфраструктуру као услугу.

Највећа структурна криза у историји производње енергије

Очигледно је да се електродистрибуције и велики произвођачи електричне енергије не сналазе баш како би требало. У Немачкој висок удео обновљивих извора енергије, која има законски приоритет над фосилним горивима, је довео до смањења велепродајне цене струје на тржишту. Да би ствари биле још горе велики број пословних и индустријских корисника се одвојио од мреже, или планира то да уради, јер не жели да плаћа високу цену експанзије обновљивих извора (због фид-ин-тарифа).

power

RWE, друга највећа немачка енергетска компанијa, је изјавила да је направила грешку инвестирајући у термоцентрале уместо у обновљиве изворе. По сопственом признању закаснили су са уласком у ново тржиште. Ове грешке су резултирале тиме да је RWE 2013. године први пут од Другог светског рата послује са губитком. Немачка пролази кроз масивну структуралну промену која открива огромне рупе у бизнис моделима енергетских компанија.

Током последњих пет година двадесет највећих европских електроенергетских компанија је изгубило половину своје вредности.

Ипак, постоје и позитивни помаци. Енергетске компаније планирају да хитно напусте велике термоцентрале на угаљ и окрену се обновљивим изворима и изградњи дистрибутивне мреже која ће повезивати обновљиве изворе.

——————————

1. http://www.postcarbon.org/our-renewable-future-essay/

2. http://www.theverge.com/2015/2/13/8033691/why-teslas-battery-for-your-home-should-terrify-utilities

3. http://www.greentechmedia.com/articles/read/this-is-what-the-utility-death-spiral-looks-like

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s