The Great Disruption – књига Пола Гилдинга

Онај ко верује да је могућ константан експоненцијалан раст на физички ограниченој планет је или лудак или економиста – Кенет Боулдинг, амерички економиста

718vwUX90gL._BO2,204,203,200_PIsitb-sticker-arrow-click,TopRight,35,-76_SX385_SY500_CR,0,0,385,500_SH20_OU02_Књига The Great Disruption: How the Climate Crisis Will Transform the Global Economy је поред Шест степени најзначајнија књига о променама климе коју сам до сада прочитао. Кроз књигу о климатској кризи аутор описује економску и еколошку кризу у коју је упао наш свет. Пре финансијске кризе из 2008. године сматрало се да слободно тржиште може да реши проблем било које врсте. Еколошка ограничења и ограничене резерве природних ресурса уз огроман дуг са којим се свет суочава показују да је раст, економски раст, завршена прича. Цене робе на светским тржиштима су достигле рекордне нивое. Свет угрожава екстремна неједнакост. Људи су почели да схватају да наш проблем није само дуг, еколошка штета, неједнакост, рецесија, превелики утицај компанија. Проблем је цео пакет – систем је озбиљно оштећен. У књизи The Great Distruption, аутор покушава да пронађе одговоре на следећа питања:

  • Да ли се суочавамо са глобалном кризом која угрожава цивилизацију?
  • О чему размишљамо?
  • Зашто ништа не урадимо када су знаци кризе тако очигледни?
  • Зашто се противимо научним доказима о променама климе и у исто време позајмљујемо све више новца од своје деце да одржимо илузорни економски раст?
  • Зашто смо ми прва генерација која уместо да жртвује себе за добробит своје деце, ми жртвујемо њихову будућност за наше „добро“?

Одговори на ова питања су изненађујуће једноставни и изненађујуће повољни. Када се суочимо са проблемом тако великим који захтева значајну промену, порицање је природан одговор. Што су докази убедљивији, то порицање мора да буде јаче. Док се у једном моменту не скрши. Када ће се то десити није познато, али ће се у једном моменту десити и људи ће реаговати. man-head-in-sand Сада смо заглављени у ограничења која пред нас поставља замка дуга и раста. Када су цене хране и нафте достигле врхунац у 2008. години дошао је финансијски колапс. Економија је опала, као и цене. Да би се економија спасила владе су примениле разне стимулативне мере задужујући се где код су стигле. Економија опет расте. Зар то није добра вест? Није и баш у томе је замка. Како је раст почео (углавном у земљама у развоју) почеле су да расту и цене робе. Од сада па надаље, високе цене и несташице ресурса ће бити стално обележје наших живота. Свет троши природне ресурсе алармантном брзином и ово је створило сталну промену њихове цене. Уколико будемо очајнички инсистирали на расту потрошићемо све и пропасти.

Глобална економија је скоро пет пута већа него пре 50 година. Ако настави да расте истим темпом, до 2100. године ће бити 80 пута већа.

sunpower_mainОво описује замку дуг/раст. Позајмили смо огромне количине новца да би се извукли из прошле финансијске кризе. Једини начин да се тај дуг врати јесте да обезбедимо значајан економски раст. Опет, тај раст ће довести до повећања цена робе које ће зауставити раст. Другим речима, заглављени смо. Расти и суочи се са ограничењима; немој да растеш и удавићеш се у дугу. Ипак није све тако лоше. Без обзира на константне нападе на науку (нпр. у случају промена климе), немогућности светских влада да нађу адекватно решење, отапање поларних капа, суше и поплаве, свет никад није био спремнији да се ухвати у коштац са кризом. Много се инвестира у чистију и ниско-угљеничну економију. Порицање стања у коме се свет налази је дошло до апсурда. Ми смо бољи од тога. И кад једном порицање престане они који су спремни, као на пример соларна индустрија, ће искористити своју прилику.

У сваком случају очекује нас тежак задатак. Морамо да провучемо нашу цивилизацију кроз иглене уши. Капацитет планете да нам обезбеди све потребне ресурсе опада све брже и брже. Морамо да се стиснемо. Болеће. Али са друге стране очекује нас економија која испуњава човекове захтеве док се потрошња ресурса смањује. Доћи ће дан када ћемо живети са мање ствари, а више времена за оно што је важно. Тада ће пред нама бити свет препун могућности. Свет који смо способни да направимо. Економија која храни, облачи и обезбеђује смештај за све људе, економија која даје прилику свима да воде леп живот и која третира планету као да је једна једина коју имамо. Ова књига је написана за људе који желе да буду део те будућности.

The_Earth_seen_from_Apollo_17

Једно мишљење на „The Great Disruption – књига Пола Гилдинга

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s