Шта све нисте знали о кемтрејлсима

Кемтрејлси су уствари контрејлси. Разумеш?

chemtrailsНи једна теорија завере није потпуна без „кемтрејлса“ (chemtrails, chemical trails). Без обзира да ли је тема контрола популације, HAARP, ГМО или промене климе кемтрејлси су увек ту.

Неки злобни људи налазе разне разлоге да би могли до миле воље да запрашују остатак човечанства разним хемикалијама са 10000 метара висине. Па, је л’ није било лакше да нас само запрашују? Они су толико моћни да им и не треба разлог. Ионако имамо свако лето прскање комараца чак и у центрима градова. Такође, могу да убаце и извесне супстанце у воду или храну. Зашто су се одлучили на метод који је толико тешко сакрити да га практично свако види? Изгледа да су ЦИА, масони, трилатерали и илуминати стварно неки глупи типови. 

Ипак, шалу на страну. Већ 10 година радим у ваздухопловству и људи ме често питају о кемтрејлсима. Игром случаја докторат који треба да започнем ће се доста бавити „контрејлсима“ (кондентационим траговима који остају иза авиона). Контрејлси, не кемтрејлсима.

Ово је моје мишљење о једној о најприсутнијих теорија завере:

 1. Завера са кемтрејлсима је технички неизводљива или хајде да кажем јако тешко изводљива. Помисао да неки неидетификовани ваздухоплов лети тамо-вамо по ваздушном простору неке државе исцртавајући мрежу на небу је апсолутно немогућа, бар у Европи и/или Америци (а овде су теоретичари завере најактивнији). Наиме, сваки лет изнад континента се одвија под будним оком радара контроле летења и војске.
  При томе, гориво авиона треба да буде напуњено неким адитивима који након проласка кроз мотор падају на тло. Гориво и све око авиона пролази строге процедуре провере које спроводи велики број људи. Ваздухопловство не дозвољава манипулације и много људи је укључено да се одржи статус најбезбеднијег вида транспорта. Механичари, пилоти, навигација, комерцијала, снабдевачи горивом,… Једноставно превише људи би морало да зна да неко петља око горива и око авиона.
 2. „Кемтрејлси“ које свако од нас „види“ нису ништа друго до кондензациони трагови у атмосфери који настају од млаза из турбомлазног мотора. Млазни мотор сагорева керозин (угљо-водоник) и из њега излази млаз који се састоји од CO2, водене паре и несагорелих честица,  као што су чађ или аеросоли. Мотор избацује ове честице у околни ваздух који је хладан и влажан. Што је млаз топлији или околни ваздух хладнији (битна је разлика између ове две температуре) кондензациони траг ће се лакше направити. Дуготрајни кондензациони трагови се формирају у регионима са суперзасићеним ледом (Ice supersaturated regions – ISSR). ISSR су региони у којима је релативна влажност ваздуха у односу на лед већа од 100%. Уобичајене димензије ISSR-a су око 150 км дужине и дебљине око 500 м [1]. Забележени су и ISSR-и дужине преко 3000 километара [2]. Супротно овоме, постоје студије које тврде да су просечне дужине ISSR-а само 3,1 или 3,7 km [3]. ISSR-и се често јављају у горњој тропосфери (висине 8 km до тропопаузе) [4]. Мали ISSR-и могу трајати неколико сати. Велики ISSR-и могу имати животни век од једног и више дана [5]. Ето одговора зашто неки кондензациони трагови трају толико дуго. Атмосфера, ни вертикално ни хоризонтално, није униформна ни по саставу ни по температури. Тако имамо ситуацију да се на једном делу лета стварају трагови, а на другом не.
  Кондензациони траг снимљен из авиона
  Кондензациони траг снимљен из авиона

  Оно што је још интересантно јесте да модернији авиони „лакше“ праве кондензационе трагове. Наиме, при дизајнирању мотора један од основних параметара је смањење потрошње горива. Да би мотор био што ефикаснији, радна температура унутар коморе за сагоревање треба да буде што је могуће виша. Ово чини да и температура излазног млаза код модернијих мотора буде виша него код старијих типова. Већа разлика доводи до тога да се критична разлика у температури лакше достигне. Иако звучи парадоксално, новији авиони праве више кондензационих трагова. Када се томе дода још и пораст ваздушног саобраћаја (дуплирање сваких 15 година) долазимо до одговора на питање зашто сада има много више трагова авиона на небу него икада раније. Процена је да ће 2050. године чак 0,5% светског неба бити покривено кондензационим траговима [6].

 3. Циљ који теоретичари завере презентују као циљ ових запрашивања није могуће испунити овим методом.
  Заштита климе – Кондензациони трагови имају исти или чак снажнији утицај на глобално загревање него што је утицај самог СО2 ([7, 8]). Индукована облачност рефлектује Сунчево краткоталасно зрачење и заробљава дуготаласно зрачење Земље доприносећи променама климе [9]. Зато је проблем кондензационих трагова и постао интересантан последњих година. Научници се њиме све више баве. Заједно са емисијом СО2 својство кондензационих трагова да заустављају инфрацрвено зрачење планете (хлађење Земље) чини да допринос ваздушног саобраћаја променама климе буде око 5% од свих људских утицаја.
  Контрола популације – Пре него што су се теоретичари завере измислили промене климе као циљ запрашивања, контрола популације је важио за главни мотив тајних организација. Припадници тајних организација запрашују људе око себе како би им скратили живот и на тај начин ослободили планету превелике потрошње ресурса, а вишак задржали за себе. Рекло би се добар бизнис план. Запрашују и њиве, реке и изворе. То значи да честице којима нас запрашују падају као камен. То је немогуће. Честици која је избачена на висини од 10000 метара требају сати, ако не и дани да дође до тла, а при том је хоризонтална и вертикална струјања могу однети и стотинама километара даље. Ово је прилично неефикасан метод ако желите да погодите неког/нешто. При томе, шта припадницима тајних организација гарантује да та честица не падне на њих кад изађу из свог склоништа или на њиву са које се они хране. Овде је посебно занимљиво да је регион са најбржерастућом популацијом (Африка) скоро изузет од „мера запрашивања“. Афрички ваздушни саобраћај чини мање од 3% укупног саобраћаја у свету.

И док се човечанство бави једном оваквом бесмисленом теоријом која нам одвраћа пажњу, поред нас се дешавају промене климе, глад и сиромаштво, берзанске манипулације, епидемије, нуклеарне катастрофе и остале ствари које представљају праву опасност за опстанак цивилизације.

——————————————

 1. U. Schumann. Formation, properties and climatic effects of contrails, Comptes Rendus – Physique, Volume 6, Issue 4-5, p. 549-565, 2005
 2. P. Spichtinger, K. Gierens. Ice-Supersaturated Regions
 3. M. Diao, M. A. Zondlo. Ice Supersaturated Regions Formed by the Inhomogeneities of Water Vapor Field in the Upper Troposphere in START08 and HIPPO Global Campaigns, American Geophysical Union, Fall Meeting 2010.
 4. F. Immler, R. Treffeisen, D. Engelbart, K. Kruger, O. Schrems. Cirrus, contrails, and ice supersaturated regions in high pressure systems at northern mid latitudes, Atmospheric Chemistry and Physics, 8, 1689–1699, 2008.
 5. K. Gierens, P. Spichtinger, U. Schumann. Ice Supersaturation. In: Atmospheric Physics. Background – Methods – Trends, U. Schumann (Ed.). Springer, Heidelberg, Germany. pp 135-150, 2012.
 6. IPCC. Summary for Policymakers – Aviation and the Global Atmosphere (Edited by: J. Penner, D. Lister, D. Griggs, D. Dokken and M. McFarland), 1999
 7. M. Kaiser, J. Rosenow, H. Fricke, M. Schultz. Tradeoff between Optimum Altitude and Contrail Layer to Ensure Maximum Ecological En-Route Performance Using the Enhanced Trajectory Prediction Model (ETPM), Proceedings of the 2nd International Conference on Application and Theory of Automation in Command and Control Systems (ATACCS’2012) May 29-31, 2012, London, UK.
 8. http://www.react4c.eu
 9. ICAO. Environmental report 2010 – Aviation and climate change, 2010.

3 мишљења на „Шта све нисте знали о кемтрејлсима

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s