90 компанија које су упропастиле климу

Основни узрок промена климе није садашња емисија већ кумулативна (историјска) емисија од почетка индустријске револуције.

Емисија коју је проузроковало деведесет компанија је променило климу планете. Истраживач Ричар Худ у својој најновијој студији даје податке о 90 компаније које су емитовале скоро 2/3 укупне количине гасова са ефектом стаклене баште од почетка индустријске револуције. Скоро све оне се баве нафтом, угљем и гасом, док се седам компанија бави производњом цемента. Скоро 30% укупне емисије је дело двадесет највећих загађивача.

Од ових 90 компанија, 50 су у власништву приватног капитала (investor-owned) као што су велике нафташке компаније (Big Oil) Шеврон (Chevron), Ексон (Exxon), Бритиш Петролеум (BP) и Ројал Дач Шел (Royal Dutch Shell) као и велики произвођачи угља (Big Coal) Бритиш Коул Корпорејшн (British Coal Corp), Пибоди Енерџи (Peabody Energy) и БХП Билитон (BHP Billiton).


BigOil-90 kompanija

Тридесет једна компанија су државне компаније као што су саудијска Сауди Арамко (Saudi Aramco), руски Гаспром (Gazprom) и норвешки Штатоил (Statoil).

Руске државне компаније прерађивачи нафте и угља су емитовале 8,9% укупне емисије. Кинеске су мало иза њих са 8,6%. Шеврон је водећи емитер када су у питању приватне компаније – 3,5%. Ексон је емитовао 3,2%, а БП 2,5%.

Укупна емисија у периоду од 1750. до 2010. године је била 1450 милијарди тона СО2. Ових 90 компанија је емитовало 914 милијарди тона СОу овом периоду. При томе компаније у врху листе бележе профите од којих се човеку заврти у глави. Шеврон 26 млрд. долара, Ексон 45 милијарди, Шел 27 млрд. долара (подаци за фискалну 2012. годину)

Велики број приватних компанија на листи говори да се не може тврдити да су само државе одговорне за емисију и да оне треба да учине више на њеном смањењу.  У вези са овим истраживањем Ал Гор каже да они коју су историјски одговорни за загађење атмосфере имају јасну обавезу да буду део решења промена климе. Међутим, неколико највећих загађивача је деценијама финансирало кампању дезинформисања јавности и на тај начин одложило акцију на спречавању промена климе.

Има и других мишљења о корисности ове студије као што је оно Ендрјуа Ревкина колумнисте Њујорк Тајмса. Он сматра да студија занемарује улогу потрошача и закона потражње.

По многима промене климе су највећи изазов с којим се човечанство сусрело у својој историји. Начин на који приступимо његовом решавању ће одредити даљи ток развоја цивилизације (напредак или опадање) и обележити животе нас и наших потомака. Аутор истраживања Ричард Хид истиче да у свету постоји хиљаде компанија које се баве фосилним горивима, али доносилаца одлука у овој области (директори и министри енергетике) има толико да могу да стану у један или два аутобуса.

Ова анализа показује зашто се за фосилна горива каже да су извор енергије за ХIХ век. Време је да прихватимо интелигентна енергетска решења као што су ветар и сунце која ће нам обезбедити чисту, одрживу и доступну енергију.

90 kompanija
Резултати истраживања о компанијама које су емитовале 2/3 укупне светске емисије

—————————

  1. http://bit.ly/1iqwteq
  2. http://bit.ly/1iqz0pb
  3. http://huff.to/1bBJ8rm

Једно мишљење на „90 компанија које су упропастиле климу

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s