Константно опадање односа добијене енергије и уложене енергије

Једна од најважнијих неиспричаних економских прича нашег доба (Richard Heinberg)

Један од проблема економије је тај што су економисти увек фокусирани на новац. Новац је више „језик“ него суштина економије. Економија је, и увек је била, вишак у енергетској једначини. Она је вођена законима термодинамике, а не тржишта.

Друштво и економија су створени када је пољопривреда направила вишак енергије. То је омогућило да део друштва обавља и друге активности, а не само да производи храну, тј. енергију. Индустријска револуција је почела када је енергију човековог и животињског рада или ветра заменило прво фосилно гориво – угаљ. Напредак је добио на замаху када је у игру ушло још калоричније гориво – нафта (густина енергије бензина и дизела је око 46 МЈ/kg у односу на угаљ који има 24 МЈ/kg).

Свима нама бензин/дизел изгледа скуп. Међутим, један литар нафте може да обезбеди рад који је једнак раду који човек обави за 100-130 часова. Литар нафте кошта око 0,80 USD (прорачун на основу цене од око 90 USD по барелу). Одговарајући рад човека у Србији би коштао око 25000 динара (прорачун на основу просечне плате у нашој земљи), тј. око 400 пута више. Е, зато је нафта црно злато. Енергија нам пружа много више од транспорта и грејања. Производња, услуге, руде, храна, чак и вода зависе од доступности енергије.

Наша цивилизација и економија и цео наш живот су засновани на јефтиној енергији.

Вајтов закон (White’s law) каже да „култура еволуира како се количина доступне енергије по становнику повећава или како се повећава ефикасност алата (опреме) који користе енергију за свој рад“.

Доступност енергије не треба посматрати као апсолутну количину енергије, већ као разлику између енергије добијене током процеса екстракције и енергије уложене у сам процес екстракције. Ова разлика се изражава као EROEI (energy return on energy invested, однос добијене енергије и уложене енергије).

Математика EROEI-а је прилично једноставна. EROEI 50:1 нам даје информацију да је 50 јединица енергије добијено по свакој јединици енергије која је потрошена за њено добијање. Другим речима нафтна бушотина која има EROEI 50:1 на уложен један барел (еквивалентне енергије) даје 50 барела нафте. Ако говоримо о трошковима енергије, однос 50:1 значи да су укупни трошкови енергије у укупној економији (бруто националном производу) тек око 2%.

Извори нафте тридесетих година прошлог века су имали EROEI од 100:1. Након исцрпљивања најбољих извора на копну и селидбе нафташа на платформе на мору, EREOI је седамдесетих опао на 30:1, да би данас само најбоља налазишта давала нешто више од 10 барела на један уложени (EROEI око 10:1).

Литица EREOI-ја. Извор: tullet prebon
Литица EREOI-ја. Извор: tullet prebon

Проблем са EROEI-јем је његова нелинеарна природа. Након 15:1 до 10:1 почиње „литица“ где мала погоршања EROEI-ја доводе до великих скокова у трошковима енергије.

EREOI-ја различитих горива (1). Извор: tullet prebon
EREOI различитих горива (1). Извор: tullet prebon

Истраживања говоре да је глобални EROEI са 40:1 из деведесетих, 2010. године пао на свега 17:1. Пројекције говоре да ће 2020. године EROEI износити само 11:1. Ако се ове пројекције обистине трошкови енергије ће до краја ове деценије порасти за 50%. Неки аналитичари тврде да ће до 2020. године ЕROEI пасти на свега 5:1 што ће трошкове енергије повећати на 17% БДП-а. Трошкови енергије у САД у 2010. години су представљали 9,1% БДП-а. Константно опадање EROEI-а је једна од најважнијих неиспричаних економских прича нашег доба.

brazil-082409

EROEI можемо посматрати и као број људи у друштву који су укључени у производњу енергије. За EROEI 100:1, једна особа производи енергију, а 99 њих може да ради у другим секторима као што су грађевинарство, образовање, здравство, војска, саобраћај, IT, итд. За однос 25:1 четворо људи обезбеђује енергију, а 96 њих ради остале ствари. Када дођемо до EROEI-а 12,5:1 (8 људи у енергетском сектору, а 92 у осталим) поставиће се питање како обучити толике људе за енергетски сектор. Када EREOI опадне на 6,25:1 (16 људи мора да ради у енергетском сектору, а 84 раде остале ствари) индустријско друштво какво данас познајемо вероватно неће бити могуће.

Ако је ЕROEI неког горива испод 1:1 (нпр. биогорива) то значи да оно више није извор енергије, већ потрошач.

Пољопривреда, индустрија, грађевинарство, образовање, здравство, војска, саобраћај и забава су корисници енергије. Модерна индустријска друштва захтевају огроман вишак из енергетског сектора како би могла да снадбевају све ове кориснике.

EROEI различитих горива. Извор: Fridley
EROEI различитих горива (2). Извор: Fridley

EROEI мора да буде један од кључних фактора који се разматрају приликом дефинисања стратегије развоја енергетског сектора и процене користи од нових извора енергије било да говоримо о фосилним или алтернативним горивима.

————————————————

1. Dr Tim Morgan, Perfect storm – energy, finance and the end of growth, Strategy Insights, Issue Nine, tullet prebon, 2013

2. Richard Heinberg, Snake Oil: How Fracking’s False Promise of Plenty Imperils Our Future, Post-Carbon Institute,  2013

3. David Fridley, Nine Challenges of Alternative Energy, published in Post-Carbon Reader, Post-Carbon Institute, 2010

4. Онлајн курс UT.1.01x: Energy 101 на edx.org

5. Wikipedia, Energy densities of common energy storage materials

3 мишљења на „Константно опадање односа добијене енергије и уложене енергије

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s