CO2 дијета

(ово је кратак приказ презентације коју сам оджао на прошлогодишњем TEDx Belgrade – Day After)

Од 2009. године сам на посебној дијети. Имам посебан однос према папиру, сијалицама, аутомобилу, дрвећу. Који су резултати ове дијете? Па, свет је малкице чистији, уштедео сам нешто пара, и осећам се сјајно.

Човечанство личи на особу која је сваки дан јела бифтек и која сада има проблем са холестеролом. Којој очајнички треба помоћ.

Параметри као што су повећање глобалне просечне температуре; топљење леда и снега; повећање броја екстремних временских појава показују да се нешто дешава. Наша клима се  мења. То је проблем за нашу цивилизацију који ће ако га будемо игнорисали бити све већи.

Ипак, као што поменута особа са поремећеним холестеролом може да преживи ако крене са дијетом одмах, може и наша цивилизација.

Циљ дијете није да изгубимо неколико килограма за неколико дана уз помоћ неког супер напитка, већ да изгубимо неколико тона CO2. Повећана емисија CO2 је главни узрок промена климе које се увелико одвијају пред нашим очима.

Србија је прошлог лета била полигон на коме је приказана будућност у топлијем свету. Тропске врућине. Дуготрајна суша (2-3 милијарде долара штете у изгубљеним пољопривредним приносима), серија пожара који су захватиле стотине хектара шума, ширење заразних болести попут вируса Западног Нила. Просечна температура је била само 4-6°С више него уобичајеног лета (тачно колико су предвиђања за крај овог века).

Владе су показале и доказале да не могу да реше проблем промена климе. Многи глобални споразуми су пропали јер су се националне држале својих уских и краткорочних интереса.

Да би политичари пожелели борбу против промена климе ми треба да им дамо подстрек. Када нама буде било битно то што се дешава са климом биће и њима, јер ће тако добити изборе.

Шта ту појединац може да учини? Мало, али може да покуша са СО2 дијетом коју ћу овде представити.

Рецимо да смо за нашу СО2 дијету поставили почетни циљ – смањење емисије за 3 kg СО2 дневно. Ово је прилично скромно. Када то посматрате као 3 kg, то је онда скроз безвезе. Али ако нас милион становника Србије уштеди исто толико то је 3000 t СО2 дневно. Преко 1 мил. тона годишње, или 2% укупне годишње емисије.
co2-dijeta

Како можемо да дођемо до ове уштеде од 3 kg СО2 дневно? Ево, пар активности које ја користим свакодневно.

1. Освeтљење

Најлакше је да одете у продавницу и купите штедљиве сијалице. За осветљење се троши око 20% електричне енергије. Ако је сијалица укључена око 4 сата дневно (просек) за годину дана штедљива сијалица уштеди 85 kWh, тј. око 400 динара и 80 kg СО2 годишње. Шест штедљивих сијалица у стану је око 1,5 kg СО2 дневно мање. Већ смо на пола пута.

При томе LED и компактфлоуросцентне сијалице трају значајно дуже од обичних (10 до 50 пута).

LED

2. Рециклажа

Рециклажа је добра јер смањује количину енергије која треба да се потроши да би се направио нови производ, а самим тим смањује и емисију. Рециклажа лименке смањује емисију СО2 за чак 95% у односу да се нова лименка прави испочетка.

Рециклажа половине кућног отпада може да смањи емисију СО2 за чак 1200 kg/годишње. Овај податак важи за Америку и поредећи њихову и нашу потрошњу може се рећи да је код нас око 4 пута мање, али и то је око 1 kg СО2 мање дневно.

Reciklaza Al

1,5 kg са сијалицама + 1 kg за рециклажу. Па, скоро да је циљ испуњен.

3. Превоз

За оне који имају аутомобил. Сваки литар горива који уштедите смањи емисију СО2 за око 2,5 kg.

Шетајте, користите бицикл, градски превоз. Паметније возите. Циљ дијете скоро испуњен само употребом ове мере.

Pesacenje

4. Купујте локално

Услед ниских трошкова рада пољопривредника и транспорта (због јефтине нафте), великим корпорацијама се исплати да храну превозе са континента на континент до крајњег потрошача. Може да се деси да воће, поврће или месо пређе десетине хиљада километара пре него што заврши на нашем столу. То су тоне и тоне СО2.

Купујте локално. Не чак ни домаће, него локално.

Kupujte lokalno

5. Мање меса

Ово је обавезан елемент сваке дијете, па и ове. Наиме, узгајање животиња зарад потрошње њиховог меса је вишеструко лоше по околину, а посебно за климу. Шуме, које су један од главних резервоара угљен-диоксида се крче да би се узгајале житарице и соја које се користе за храњење стоке којом се ми хранимо.

Додатно, сточарство је велики извор метана; гаса са 21 пут јачим утицајем на глобално загревање него СО2. Емисија из сточарства је већа и од емисије из саобраћаја.

vegetarijansko jelo

6. Извадите утикач из зида

Када је уређај на „стенд-бају“ он и даље троши струју. То је тзв. вампирска струја. Она износи и до 10% потрошње у домаћинству. Клима уређај, компјутер, лаптоп, звучници за рачунар, ADSL модем, ТВ. Само ових шест уређаја заједно потроше 23 W на сат или преко 1/4 kW дневно на вампирску струју. Када не користим урећај, чучнем и извадим утикач из струје. Тако је могуће уштедети још 250 g СО2 дневно.

vampirska struja

7. Засадите дрво

Током фотосинтезе дрвеће и остале биљке апсорбују угљен-диоксид и ослобађају кисеоник. Биљке су интегрални део процеса кружења угљеника у природи, али их је тренутно премало да би апсорбовали вишак емисије.

Једно дрво апсорбује око 1 t СО2 током свог живота. Сађењем једне шуме од 20-50 стабала можете испунити захтеве ове дијете за наредних пола века. Ја сам до сада стигао до броја 340.

Moj vocnjak

Једно мишљење на „CO2 дијета

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s