Промене климе – узроци и последице

Људске активности, пре свега сагоревање фосилних горива, су главни узрок промена климе које је забележено у другој половини прошлог и почетком овог века. [i]

Гасови са ефектом стаклене баште апсорбују дуготаласно зрачење Земље и тако загревају атмосферу. Овај феномен се назива природан ефекат стаклене баште. Да ових гасова у атмосфери нема, просечна температура на планети би била око -18°С [ii]. Гасови са ефектом стаклене баште су (према заступљености у атмосфери): водена пара, угљен-диоксид (СО2), метан (CH4), азот-оксид (N2O), озон (O3) и хлорофлуороугљеници (CFC).

У прошлости концентрација гасова са ефеком стаклене баште у атмосфери је била мање-више у равнотежи због природног циклуса кружења угљеника између земљишта, океана и биосфере. Циклус кружења угљеника је одржаваао равнотежу између емисије гасова услед природних процеса (вулканске ерупције, труљење органске материје) и апсорпције гасова (океани, биосфера, земљиште, седиментација у земљишту и окенима). Међутим, са почетком индустријске револуције и порастом потрошње фосилних горива (угаљ, нафта и гас) [iii] долази до поремећаја ове равнотеже и пораста концентрације гасова са ефектом стаклене баште за преко 40%, тј. са 275-285 [iv] делова на милион (ppm, particles per million [v]) на 400 ppm колико је износила у пролеће 2013. године [vi]. Емисија је повећана (природна плус антропогена), а апсорпција је остала на истом нивоу и чак се у последње време због засићености океана смањује.

Пораст концентрације СО2 у последњих 200 000 година. Извор: IPCC
Пораст концентрације СО2 у последњих 200 000 година. Извор: IPCC

Још у ХIХ в. шведски научник Сванте Архенијус је утврдио да би дуплирање концентрације СО2 у атмосфери довело до пораста глобалне просечне температуре за 5-6°С [vii].

Поред сагоревања фосилних горива за потребе производње енергије и саобраћаја (главни узрок пораста концентрације СО2 у атмосфери), концентрација осталих гасова са ефектом стаклене баште расте услед:

–         индустријске пољопривреде;

–         крчења шума;

–         неадекватног управљања земљиштем; и

–         труљења неадекватно ускладиштеног отпада.

Најважнији извори антропогене емисије СО2. Извор: Climate Reality Project
Најважнији извори антропогене емисије СО2. Извор: Climate Reality Project

Основне последице промена климе су пораст температуре ваздуха и промене у локацији и количини падавина. Ове промене првог реда доводе до чешћих и снажнијих екстремних временских појава као што су поплаве и суше. Додатно, промене климе угрожавају живи свет и прете да истребе једну четвртину [viii] врста на планети јер оне не могу да се прилагоде на брзе промене климе. Многи научници ову појаву зову шесто велико изумирање. Комбинација ових последица ће довести до снажног притиска на три основна, већ угрожена, система неопходна за опстанак човечанства: храна, вода и здравље.

следећа страна >>


[iii] Фосилна горива су по свом хемијском саставу угљоводоници. Општа формула сагоревања угљоводоника је CxHy + zO2 = xCO2 + y/2H2O, тј. угљоводоник + кисеоник –> угљен диоксид + вода.

[v] Particles per million – делова гаса на милион делова у ваздуху. Концентрација СО2 од 400 ppm одговара заступљености од 0,04%.

[vii] Svante Arrhenius, On the Influence of Carbonic Acid in the Air upon the Temperature of the Ground, Philosophical Magazine and Journal of Science Series 5, Volume 41, April 1896, pages 237-276 (доступно на http://www.globalwarmingart.com/images/1/18/Arrhenius.pdf)

3 мишљења на „Промене климе – узроци и последице

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s