Како запослити нових 170 000 људи у Србији?

Незапосленост у Србији је на рекордном нивоу. Ово нагриза сваки сегмент нашег друштва, повећава сиромаштво, раслојавање и неједнакост, угрожава будућност наше земље. Све владе су се трудиле да повећају запосленост и ретко која је успела да направи и најмањи позитиван корак. Свима је пред изборе главно обећање нова радна места. Ово сви знамо, али не знамо како да решимо проблем.

unemployment

Ево мог предлога. Идеја није оригинална. Налетео сам на њу у књизи  „The Great Distruption“ и овде сам је прерадио на примеру Србије.

Једна година има око 225 радних дана (365 минус 53 викенда минус празници минус одмор).

Колико вас би прихватило смањење плате од 10% за 10% мање радних дана? Мања плата, али дужи одмор за 4 радне недеље (практично цео месец).

Шта то у пракси значи? С обзиром да би сваки запослени радио 10% мање на сваких 10 запослених послодавци би морали да запосле још једну особу како би оджали исти ниво производње/пружања услуге. На садашњих 1,7 милион запослених посао би на овај начин добило нових 170 000 људи.

За нас који би прихватили да се „жртвујемо“ ево шта следи:

  • уместо 10 излазака у позориште, биоскоп, кафић, кафану, имали би само 9 (једном ћемо морати да се прошетамо по парку);
  • уместо 10 дана на мору бићемо само 9;
  • уместо 10 крпица које нам у већини случајева не требају купићемо само 9; или
  • уместо 10 кг меса појешћемо 9.

За узврат ћемо бити четири недеље дуже са својом породицом и пријатељима, бити у прилици да упишемо неки курс језика, отпутујемо на планинарење. Другим речима, урадимо многе ствари за којима жудимо, али немамо времена.

family

Осим тога многи наши пријатељи би добили прилику да се запосле и на тај начин дају свој допринос друштву и примене знања за која су се школовали.

Што се мене тиче када би ми послодавац или држава понудили овакву могућност прихватио бих је без размишљања.

Шта ви мислите о овој идеји?

Једно мишљење на „Како запослити нових 170 000 људи у Србији?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s