Ко је Добар предак?

DSCN9247

Моје име је Ђорђе Самарџија. Завршио сам Саобраћајни факултет (ваздушни саобраћај), мастер на ФОН-у (управљање квалитетом), магистарске на Саобраћајном. Можда ћу и докторирати тамо. Радим у ваздухопловству. Од 2010. промене климе су ми преокупација.

Мислим да овај свет не иде у добром правцу. Не због лошег економског система, ни због пораста национализма, протекциониза и тероризма, разарајуће корупције на свим нивоима, непоштовања основних људских права. Све ово су уствари последице нашег односа према природи чији смо, хтели ми то да признамо или не, саставни део.

Прекомерна потрошња ресурса, нерационално коришћење услуга екосистема, неограничено загађење угрожава сваки део нашег живота. И не само нашег, већ и животе оних који се још нису ни родили. Када сам то схватио (а још увек учим) решио сам да моја животна мисија буде да будем пример другим људима како треба водити рачуна о природи да би и будуће генерације имале пристојан животни стандард.

Као што рекох још увек учим. Завршио сам курсеве за ISO 14064-1 и -2 (извештавање о емисији гасова са ефектом стаклене баште и пројекти смањења емисије ) и Coursera MOOC Introduction in SustainabilityClimate Literacy: Navigating Climate Change Conversations, Introduction to Environmental Law and Policy и Turn Down the Heat: Why a 4°C Warmer World Must be Avoided. Много читам. Мало и твитујем.

Од јуна 2013. године сам члан Climate Reality Leadership Corps – организација Ала Гора чија је мисија да људе упозна са опасностима које доносе промене климе, али и са решењима која су нам испред носа, али их ми још увек не користимо.

Водим организацију Један степен Србија.

И даље наивно мислимо да ће се појавити неки „супермен“ или да ћемо измислити неку чудесну технологију која ће све средити. Не схватамо да ми морамо да променимо наш однос према природи. Свако од нас. Ради се о нашој будућности. Не постоји планета Б.

Ожењен сам и имамо бебу. Имамо још и воћњак.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s